Home
Introductie
Contact
Behandelingswijzen
Nieuws
Ambrosia
Ziekte van Raynaud
Ziekte van Lyme c.a.
Parkinson/Alzheimer
Gen/Glutenallergie
Allergie anders
Aspartaam
Hulda Clark
Spierscheuren anders
Mondbacterie/hersens
Consulttarieven
In English
Auf Deutsch
En Francais
Telefonischspreekuur
Openingstijden
Zo vindt u mij
Sitemap 

Mondbacterie kan hersenen infecteren      NRC 09/08/2011

 Door M.A.J. EIJKMAN

ROTTERDAM. Het lijkt wel een afle­vering van ziekenhuisserie House: een 42‑jarige man wordt opgenomen in Medisch Centrum Leeuwarden. Hij is al een paar dagen verward, rea­geert traag, is af en toe vrijwel bewusteloos ‑ maar wat mankeert hem? Een scan laat hersenschade zien; de artsen denken aan een tumor, maar die kunnen ze niet vinden. De pa­tiënt krijgt medicijnen om hersenoe­deem te bestrijden, maar verbetert niet. Na vier dagen wordt hij naar het Universitair Medisch Centrum Groningen gebracht. Daar wordt een biopsie genomen van wat abcessen in zijn hersenen blijken te zijn. Waar komen die vandaan?

Pas na een dag of vier lukt het om de bacterie in de pus te kweken. Het DNA wordt vergeleken met de genenbank van het (Amerikaanse) Na­tional Centre for Biotechnology In­formation. Dan wordt duidelijk dat het een infectie betreft met de bacte­ rie Aggregatibacter actinomycetemconzitans, die veel wordt aangetroffen bij ernstige tanndvlees‑ en kaakbotontstekingen (parodontitis). Inderdaad heeft de man een zeer slecht gebit en diverse ontstekingen in zijn mond. Abcessen in de hersenen kunnen worden veroorzaakt door een mondbacterie, concluderen de artsen en onderzoekers uit Leeuwarden en Groningen die dit geval beschreven in het augustusnummer van “Journal of Clinical Periodontoloo”. De patiënt mocht na vier weken naar huis: door

antibiotica en drainage van de infec­ties in zijn hersenen verbeterde zijn toestand gaandeweg.

 De artsen en onderzoekers deden vervolgens uitgebreid literatuuronderzoek. Sinds 1967 bleken er twaalf artikelen over hersenabcessen te zijn geschreven waarin deze mondbacterie zeer waarschijnlijk de oorzaak van de herseninfecties was. In tien gevallen ging het om mannen in de leeftijd van 19 tot 62 jaar. In zes ge­vallen waren. ontstekingen in de mond waarschijnlijk de oorzaak.

De onderzoekers benadrukken dat het belangrijk is om de mond van pa­tiënten grondig te onderzoeken wanneer er onbegrepen, levensgevaarlijke infecties in de hersenen worden aangetroffen.

 

Naschrift:

Het is dus altijd belangrijk om infecties in de mond te bestrijden en om te zorgen voor een zorgvuldige hygiëne in de mond en voor een gezonde staat van het tandvlees.

HvLC